Några kunder

Sterner TM

 

Petter Hölaas


En av mina första kunder var Petter Hölaas (www.intelligentsound.se). Han är blind sedan barndomen och har en fantastiskt uppövad hörsel. Hans företag gör ljudanläggningar för perfektionister. När han första gången kontaktade mej hade han en dyr Sandén-gitarr hemma att prova för ett eventuellt köp. Han bad mig ta med en intonerad gitarr att jämföra med. Petter hade också två Martin-gitarrer att jämföra med. 

Sandén-gitarren klingade längre än de båda Martin-gitarrerna. Men den gitarr som hade bäst sustain var den enkla Levin-gitarren med gamla strängar jag hade med mig! Petter beskrev det som att "tonen i den gitarren växte". Det slutade med att Petter köpte Sandén-gitarren och omedelbart lät mig intonera den.

 

Mattias Windemo


Supergitarristen Mattias Windemo är väl att betrakta som ett musikaliskt geni. Mattias har egentligen aldrig spelat akustisk gitarr eftersom han aldrig fick dem att stämma. Som en av de yngsta sökande någonsin blev han antagen på Musikhögskolans individuella musikerlinje i Stockholm. Vid tjugo års ålder valde han att gå sin egen väg och kompromisslöst ägna all sin energi åt att vidareutveckla den egna musiken. Numera undervisar han också själv på Musikhögskolan.

När Mattias kom hem med gitarren jag intonerat åt honom, hade han just fått pianot i studion stämt. Pianostämmaren hade gjort ett bra jobb, men Mattias tyckte ändå att gitarren klingade behagligare än pianot eftersom stämningen inte var sträckt! Fantastiskt roligt att Mattias nu börjat spela akustisk gitarr och dessutom spelat in en cd med gitarren jag intonerat. Så här sa han om intoneringen:

Hej Anders!
För första gången stämmer gitarren perfekt över hela halsen. Det har blivit ett helt nytt "sjung" i tonen, den känns stabilare och med ett rikare övertonsspektra. Mitt spel har förändrats i positiv riktning när tonen har blivit mera innehållsrik och detaljerad. Det är också lättare att spela svagt när man har mer information i tonen att använda sig av.
En cd kommer i slutet av Nov där jag enbart spelar på den gitarren.
Det funkar grymt bra och det har aldrig varit så kul att spela akustisk gitarr som nu!!!
Mattias

Några smakprov på YouTube där Mattias spelar på den här gitarren:
                                   Improvisation        Chaga      Avec le temps

Gitarren används på cd:n i stjärntimman med Eldsken.
Frida Augustsson - sång
Mattias Windemo - gitarr (Sterner Compensated)
Smakprov på MySpace

Sådana här email är väldigt trevliga att få:

Jonas Fristedt, Landskrona:
Detta är precis vad jag har letar efter, har ju tyckt att mina instrument intonerar sådär. Jag har funderat på ”true temprament” men detta är mycket bättre och framförallt blir det inga stora dramatiskta ingrepp på gitarren. Intoneringen är så viktig. Jag har ju bytt strängar ofta (var 14:e dag eller var 3:e vecka) för att det ska låta bra. Nu behöver jag inte byta strängar så ofta. De gamla låter ju kanonbra. Jag tyckte att det blev så bra med min Taylor CG8 att jag skickade min Cole Clarke och Stratocaster direkt. Jag står gärna som referens, kommer att berätta för mina musikvänner om detta.

 

Kära Anders,

Tusen tack för ditt fina jobb med mina två gitarrer! 

Innan jag lämnade mina gitarrer till dig så visste jag att mina gitarrer hade potential att bli så mycket bättre än vad de var men visste inte hur jag kunde ta dem till en ny nivå. Det var någonting med dem jag som tyckte mig inte riktigt stämma och att de var lite ur balans och vilken tur att jag stötte på dig som kommit på ett sätt att få gitarren att stämma på ett mycket tillfredställande sätt och slagit hål på myten om att en gitarr inte går att få stämd fullt ut!

Efter att jag lämnat min stålsträngade gitarr (en Martin OM-28v värd cirka 30.000:-) och fått den intonerad av dig så märkte jag på en gång att gitarren var som ny. Den hade genast tagits till en ny nivå och helt plötsligt så fick jag mycket bättre ton, längre sustain, en mer avslappnad spelstil, kände en lycka över att gitarren äntligen fått sin fulla potential och kunde för första gången flytta runt mitt capo utan att behöva stämma om gitarren.

När jag spelat några veckor på min Martin så tänkte jag att det är dags för min nylonsträngade (en fin handbygd gitarr värd ca. 25.000:-) att genomgå samma process för den hade samma dilemma: det var något som hämmade den från att klinga såsom jag vet i mitt öra att den skulle kunna göra, den stämde inte helt bra!

Jag hade full tillit till att den skulle bli snäppet bättre och mycket riktigt så blev även denna gitarr så mycket mer berikad i sin kvalité. Innan intoneringen så kunde jag inte använda capo för jag var tvungen att stämma om och ägna tid att få den att stämma rätt men nu är det ett minne blott. 

Jag kan varmt rekommendera att ge din gitarr till Anders som lägger sin hand på den och får den intonerad till dig. Det gör verkligen skillnad! Jag har även märkt att jag inte behöver byta strängar så ofta för även denna myt har Anders slagit hål på med sin intoneringsteknik.

With Love from,
Johan Nilsson

God morgon Anders!
Vi fick i uppgift att göra en melodi på vår förra lektion på skolan och igår spelade jag in den och märkte vilken fantastisk sustain min gitarr har! Lyssna! (Framförallt när jag spelar i övre registret.) Den var ok innan jag intonerade den men nu alltså! Det finns ju inget stopp! Tänk på att strängarna är minst typ 4 månader gamla och jag har inte lagt något reverb på utan det är bara gitarr och en gammal zoom H4.
http://m.soundcloud.com/johanguitar/expanding-view?post_id=1145717637_10201659150217635
Ha en fortsatt fin dag!
Johan

Hej Anders!
Nu är det ju fullständigt OMÖJLIGT att spela på en icke intonerad gitarr, jag repeterar OMÖJLIGT!
Har du möjlighet att fixa till min tredje (och sista) Bellidogitarr inom en förhållandevis snar framtid?
Per Lenner (flamencogitarrist)

Copyright © Anders Sterner
Tillbaka